ΠΟΕ-ΠΦΥ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΠΦΥ

Επικοινωνία :   Αριστοτέλους 28, ΤΚ : 10433
Τηλ :  210.3642927 - Fax :   210.3642249
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Ανακοινώσεις Αναγνώριση Πλασματικού Χρόνου

Αναγνώριση Πλασματικού Χρόνου

Εξαγορά πλασματικών ετών

Σημαντική αύξηση αναμένεται να επέλθει στο κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών για όσους βεβαίως είναι απαραίτητη για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Η εν λόγω αύξηση θα είναι σε αρκετές περιπτώσεις επιβαρυντική για το πορτοφόλι του μέσου ασφαλισμένου και θα δυσχεράνει σημαντικά την προσπάθειά του να διαφύγει με ευνοϊκότερα όρια ηλικίας, προτού καταλήξει στο 67ο ηλικιακό έτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ορίζεται ότι: «Η αναγνώριση (των πλασματικών) γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου πλασματικού χρόνου ασφάλισης της εισφοράς, στο ποσοστό που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς. Η ως άνω εισφορά υπολογίζεται επί των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τον μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς και, εφόσον έχει διακοπεί η απασχόληση, επί των αποδοχών του τελευταίου μήνα απασχόλησης προσαυξανόμενων κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής».

Έως και σήμερα, αυτό το οποίο ίσχυε στον ιδιωτικό τομέα ήταν ότι ο υπολογισμός του κόστους γίνεται στο 25πλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό καθοριζόταν το 2011 (δηλαδή περίπου στα 167,00-168,00 ευρώ τον μήνα).

Στο Δημόσιο, έως και σήμερα, η αναγνώριση ως συνταξίμων των πλασματικών χρόνων (στρατός, σπουδές, παιδιά) καθίσταται εφικτή με την καταβολή εκ μέρους του ασφαλισμένου του Δημοσίου εισφορά 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών (όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης). Ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του υπαλλήλου (βασικός μισθός, επίδομα 140,00 ευρώ και επίδομα θέσης) του Οκτωβρίου 2011. Το ποσό, δηλαδή, που καλούνταν να καταβάλει ο ασφαλισμένος του Δημοσίου είναι από 70,00 μέχρι 140,00 ευρώ τον μήνα.

Συναδέλφισσες/ Συνάδελφοι

Όσοι επιθυμείτε να αναγνωρίσετε πλασματικό χρόνο υπηρεσίας παρακαλούμε να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες προκειμένου να σταλούν οι αιτήσεις «Αναγνώρισης πλασματικού χρόνου» μέχρι και την Παρασκευή 13/05/2016.

Θα πρέπει να αποσταλούν 2 Αιτήσεις:

Η πρώτη προς :

Προς Διοίκηση ΙΚΑ- ΕΤΑΜ
Διεύθυνση Συντάξεων ΝΠΔΔ
Γερανίου 42
ΤΚ 10431
Αθήνα

Και η δεύτερη προς το Τοπικό κατάστημα ΙΚΑ που ανήκει ο κάθε συνάδελφος/συναδέλφισσα.

Κάθε αίτηση θα πάρει αριθμό πρωτοκόλλου από τη Μονάδα Υγείας που υπηρετείτε.

Όσον αφορά την πρώτη αίτηση η Μονάδα Υγείας θα πρέπει να τα στείλει συνολικά με διαβιβαστικό στη Γερανιού 42.

Τη δεύτερη θα την καταθέσετε στο Τοπικό Κατάστημα ΙΚΑ πάλι με αριθμό πρωτοκόλλου.

Ακολουθούν οι φόρμες των δύο αιτήσεων.

 
Όσοι συνάδελφοι έχουν επιλέξει ως φορέα ασφάλισης το Δημόσιο πρέπει να συμπληρώσουν τις παρακατω αιτήσεις:

pdf ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΙΔΙΩΝ

pdf ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΕΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 

pdf ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ