ΠΟΕ-ΠΦΥ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΠΦΥ

Επικοινωνία :   Αριστοτέλους 28, ΤΚ : 10433
Τηλ :  210.3642927 - Fax :   210.3642249
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Υπομνήματα-Έγγραφα Υπόμνημα για τον ΕΟΠΥΥ

ΠΡΟΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΗ Ι.Κ.Α κ. ΡΟΒΕΡΤΟ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ Ι.Κ.Α κ. ΚΩΝ/ΝΟ ΝΙΚΟΛΗ

ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ Ι.Κ.Α κ. ΣΑΡΙΒΟΥΓΙΟΥΚΑ

ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ Ι.Κ.Α κ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΤΣΟΥΡΗ

 

       O Π.Σ.Ε.Υ.-ΙΚΑ εκφράζει συνδικαλιστικά τους εργαστηριακούς υπαλλήλους που εργάζονται στα Νοσοκομεία & Ν.Μ.Υ.-Τ.Μ.Υ. ΙΚΑ νομού Αττικής. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας με αφορμή τη δημιουργία συντονιστικού φορέα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (άρθρο 31 του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου), πιστεύει ότι ο ρόλος του κλάδου υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει να είναι καταλυτικός. Και αυτό γιατί έχει την τεχνογνωσία και την υλικοτεχνική υποδομή, στοιχεία που αν αξιοποιηθούν κατάλληλα μαζί με τα 170 κέντρα υγείας θα μπορέσουν να αποτελέσουν ολοκληρωμένο Φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.          

       Πρωταρχικός σκοπός ενός Δημόσιου Φορέα Υγείας είναι η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και η παροχή υψηλού επιπέδου Υπηρεσιών Υγείας. Απευθυνόμαστε σε εσάς για να κρούσουμε των κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά στην συνεχόμενη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των Εργαστηρίων του ΙΚΑ (Μικροβιολογικών-Ακτινολογικών-Οδοντοτεχνικών).

       Το Σύστημα Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας ξεκίνησε χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και στα χρόνια λειτουργίας του δεν υπήρξε καμιά βελτίωση. Έτσι χωρίς το ανάλογο προσωπικό, χωρίς διαμορφωμένους χώρους αιμοληψιών, σύγχρονους αναλυτές, γραμματειακή υποστήριξη, το σύστημα 184 απέτυχε.

       Από τον καθορισμό των οργανικών θέσεων των εργαστηριακών για τα εργαστήρια του ΙΚΑ, έχουν περάσει πολλά χρόνια. Από τότε οι ασφαλισμένοι αυξήθηκαν κατά πολύ αφενός από την είσοδο άλλων ταμείων, αφετέρου χιλιάδων μεταναστών. Επίσης ο αριθμός ζητούμενων εξετάσεων μεγάλωσε κατά πολύ.

Έτσι ο χρόνος αναμονής για αιμοληψία στα περισσότερα Μικροβιολογικά Εργαστήρια του ΙΚΑ είναι πάνω από 30 ημέρες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες λίστες αναμονής και να υπάρχουν διαρροές προς τον ιδιωτικό τομέα, με τεράστιο οικονομικό κόστος για το Ι.Κ.Α και τους ασφαλισμένους στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία που υπάρχει.

       Οι μεγάλες λίστες αναμονής είναι η αιτία και επιδρούν αρνητικά στον χαρακτηρισμό των επειγόντων με αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση αυτών και μάλιστα σε εξετάσεις ρουτίνας. Το πρόβλημα με το υπάρχον προσωπικό δεν λύνεται. Ούτε και η πίεση για περισσότερες αιμοληψίες βελτιώνει την κατάσταση, αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε μη αξιόπιστα αποτελέσματα. Το φαινόμενο του μεγάλου αριθμού επειγόντων περιστατικών για αιμοληψία πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα. Αφενός οι Διευθυντές των Μονάδων να έχουν τον έλεγχο και την διαχείριση του φαινομένου και αφετέρου να υπάρξει από την Διοίκηση σύνταξη εγκυκλίου στην οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις επείγουσες αιμοληψίες. Οι εντολές των γιατρών για εργαστηριακές εξετάσεις να αναγράφονται στα βιβλιάρια των ασφαλισμένων και αυτό να έχει αυστηρή εφαρμογή. Έτσι θα προκύψει μείωση των αναγραφόμενων εντολών για μικροβιολογικές εξετάσεις αλλά και μείωση του κόστους για αντιδραστήρια. Λαμβάνοντας υπόψη το μάχιμο προσωπικό των Μικροβιολογικών (Τεχνολόγων και ΒΙΒΕ), αλλά και την ποιότητα των εξετάσεων καθώς και την μεγάλη ζήτηση με την υπάρχουσα σημερινή κατάσταση και την μείωση προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, επανερχόμαστε στην πρόταση του Συλλόγου για 17 αιμοληψίες ανά εργαζόμενο (προγραμματισμένες – επείγουσες - κατ’ οίκων κλπ). Επίσης αναφέρουμε ότι στις Ν.Μ.Υ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ Αθηνών με το υπάρχον προσωπικό έχουν αναπτυχθεί τμήματα (ορμονών-καρκινικών δεικτών –καλλιεργειών) και δέχονται ορούς προς εξέταση από πολλές Μονάδες.

       Οι βιοχημικοί αναλυτές που σήμερα το ίδρυμα διαθέτει λόγω παλαιότητας, όχι μόνο είναι αντιπαραγωγικοί αλλά και πολυδάπανοι λόγω των επαναλαμβανόμενων συντηρήσεων. Το κόστος λειτουργίας καθίστανται δυσβάσταχτο, η δε ποιότητα των εξετάσεων υποβαθμισμένη. Επιβάλλεται εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής των εργαστηρίων. Απαιτούνται σύγχρονοι, γρήγοροι και ποιοτικοί αναλυτές. Τότε και το κόστος λειτουργίας και ο χρόνος αναμονής θα μειωθούν, αλλά θα έχουμε και υψηλή ποιότητα στις παρερχόμενες υπηρεσίες. Η συνεχιζόμενη και επί πολλά έτη έλλειψη κεντρικών διαγωνισμών για την προμήθεια αναλώσιμου υλικού και αντιδραστηρίων, δημιουργεί οικονομική αιμορραγία και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα. Ο μόνος τρόπος είναι η απόδοση κεντρικών διαγωνισμών προμήθειας υλικού.

       Με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια αλλά και την μείωση του χρόνου αναμονής για αιμοληψία, απαιτούνται ενέργειες όπως :

  • ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ.
  • ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΥΤΩΝ.
  • ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΛΥΤΩΝ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ, ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ.
  • ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ.
  • ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ «ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ» ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ - ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
  • ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ.
  • ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ.
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΙΣ Ν.Μ.Υ. & Τ.Μ.Υ.

 

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

       Άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων για την αντιμετώπιση των αναγκών, αύξηση των οργανικών θέσεων και προκήρυξη αυτών. Άμεσοι έλεγχοι ακτινοπροστασίας μετά την λήξη του χρόνου από τον προηγούμενο έλεγχο. Γραμματειακή υποστήριξη για την εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων.

       Σε περίπτωση που σε ακτινολογικό εργαστήριο για διάφορους λόγους ανακόπτεται η λειτουργία του, οι ασφαλισμένοι να οδηγούνται στα πλησιέστερα εργαστήρια του Ιδρύματος, και όχι σε συμβάσεις με ιδιωτικά. Έλεγχο και προσοχή σε «βλάβες» αξονικών-μαγνητικών τομογράφων κλπ.

 

ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

       Αναβάθμιση των εργαστηρίων όπου δεν έχει γίνει, με υλικοτεχνική και χωροταξική υποδομή. Δημιουργία εγγράφου για πιστή εφαρμογή της εγκύκλιου 1997 που αναφέρει ότι η παραγωγή των οδοντοπροσθετικών εργαστηρίων είναι 20 συν πλην 1 ανά τεχνίτη. Άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων της ΤΕ κατηγορίας. Αύξηση των οργανικών θέσεων και προκήρυξη αυτών με σκοπό όλη η ζήτηση να αντιμετωπίζεται από το Ίδρυμα και να μη φεύγει ούτε μια οδοντοτεχνική εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Γραμματειακή υποστήριξη, μηχανογράφηση εργαστηρίων, ένταξη των οδοντοπροσθετικών εργαστηρίων στο 184.

 

       Κύριε Διοικητά,

       Για την σημερινή κατάσταση των παρεχόμενων υπηρεσιών κανείς δεν μπορεί να είναι υπερήφανος. Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και μπορεί να αλλάξει, αρκεί όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας να συνεργαστούν και να δουλέψουν με ειλικρίνεια για ένα σκοπό : την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας για όλους τους σφαλισμένους. Σε αυτή την προσπάθεια που πιστεύουμε ότι σύντομα ξεκινήσει θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

 

 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

 

               Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                  ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ            ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ