ΠΟΕ-ΠΦΥ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΠΦΥ

Επικοινωνία :   Αριστοτέλους 28, ΤΚ : 10433
Τηλ :  210.3642927 - Fax :   210.3642249
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Ανακοινώσεις Ψήφισμα για τη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ

Ψήφισμα για τη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Η Π.Ο.Ε. –ΕΟΠΥΥ και οι εργαζόμενοι Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την πολιτική της Τρόϊκας και των μνημονίων που έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας . Ο στόχος τους είναι να μεταφερθεί το οικονομικό βάρος για την υγεία στους ίδιους τους πολίτες, όπου εκτός των αβάσταχτων φόρων και χαρατσιών, καλούνται καθημερινά να πληρώσουν άλλο ένα χαράτσι, αυτό της υγείας, είτε με τη μορφή συμμετοχής στις παρακλινικές εξετάσεις, είτε με την αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα.

Καταγγέλλουμε τις καταστροφικές πολιτικές κυβέρνησης και τρόϊκας που εφαρμόζονται τα τελευταία 2 χρόνια στον ΕΟΠΥΥ που έχουν ως αποτέλεσμα:
1. Την αύξηση του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ που απειλείται πλέον με οικονομική κατάρρευση.
2. Την απαξίωση των δημόσιων δομών υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Η σκανδαλώδης επιλογή της μη επαρκούς λειτουργίας και εκμετάλλευσης των δομών του είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ αφορά σε 11.000.000 ασφαλισμένους.

  • Η έλλειψη σχεδιασμού όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας, οι σοβαρές περικοπές από την εφαρμογή του Μνημονίου και οι πολιτικές επιλογές των συνεχών περικοπών στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, οδήγησαν τελικά στην αποδιοργάνωσή του.
  • Η έλλειψη σε υγειονομικό , ιατρικό και διοικητικό προσωπικό, επιτείνει τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τόσο η Κεντρική υπηρεσία όσο και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ.
  • Η ανεπάρκεια του μηχανογραφικού συστήματος, η μη ύπαρξη Οργανισμού, το μη οργανωμένο Τμήμα Προμηθειών, έχουν ως αποτέλεσμα η οποιαδήποτε προμήθεια να είναι χρονοβόρα και πολλές Μονάδες να ξεμένουν από απαραίτητα υλικά για τη λειτουργία τους.
  • Δύο (2) χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ κανένας διαγωνισμός δεν πραγματοποιήθηκε όσον αφορά στην προμήθεια υλικών για τη λειτουργία των εργαστηρίων (Μικροβιολογικών – Ακτινολογικών – Οδοντοτεχνικών), για αντιδραστήρια και αναλώσιμο υλικό. Αντίθετα, υπεγράφησαν απλόχερα συμβάσεις με ιδιώτες, οι οποίες, αποδεδειγμένα μέχρι σήμερα, δημιούργησαν μεγάλη οικονομική αιμορραγία. Ενώ, εάν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε εξασφαλίσει στις δομές των Μονάδων Υγείας υλικά και εξοπλισμό, θα είχε πετύχει εξοικονόμηση πόρων.
  • Απαιτείται προώθηση με ταχείες διαδικασίες των διαγωνισμών για αναλώσιμο υλικό και εξοπλισμό, για την απρόσκοπτη λειτουργία των Μονάδων, προς όφελος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων.
  • Οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ είναι το εργαλείο για τη συγκράτηση τιμών στην αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες πάροχους υγείας.
  • Η κατάργηση του 184 δυσχέρανε την πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες δομές.
  • Λόγω έλλειψης προσωπικού και αντιδραστηρίων, δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα LIS, ένα έργο για 26 Μονάδες που λειτουργεί μόνο σε 6 Μονάδες.

Σήμερα που η ανεργία καλπάζει στο 30% η ανασφάλιστη εργασία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και ο λαός οδηγείται στην απόλυτη φτωχοποίηση, είναι απολύτως αναγκαία η διάσωση και ενίσχυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η υποβάθμιση των Δημόσιων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πρέπει να σταματήσει. Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθούν ότι το ζήτημα της Υγείας είναι πολύ σοβαρό και με σοβαρότητα πρέπει να ενδιαφερθούν.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ να αναλάβει πρωτοβουλίες για να σταματήσει η απαξίωση της Δημόσιας Υγείας, να μπει φραγμός στην αφαίμαξη του λαού και των ασφαλιστικών ταμείων από αυτούς που εμπορεύονται το πολύτιμο αγαθό της Υγείας.

  • Απαιτούμε την ουσιαστική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.
  • Λέμε ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ΥΓΕΙΑΣ.
  • Αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση της λειτουργίας των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τη διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα τους.
  • Διεκδικούμε τον κυρίαρχο και ενεργό ρόλο των Μονάδων Υγείας και των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για προσφορά ΔΗΜΟΣΙΩΝ και ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς.

ΑΘΗΝΑ 19/6/2013

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ Π.Ο.Ε. - ΕΟΠΥΥ