ΠΟΕ-ΠΦΥ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΠΦΥ

Επικοινωνία :   Αριστοτέλους 28, ΤΚ : 10433
Τηλ :  210.3642927 - Fax :   210.3642249
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Υπομνήματα-Έγγραφα ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΣ
Γ.Σ.Ε.Ε.
Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ – ΜΕΛΗ Π.Ο.ΥΓ.Υ - ΕΟΠΥΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – ΟΑΕΕ – ΝΑΤ – ΟΤΑ - ΤΑΕ
 
ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
 ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

     Με τη δημόσια υγεία να υποχρηματοδοτείται και να υποβαθμίζεται, με τις δομές υγείας του ΕΟΠΥΥ να κινδυνεύουν να κλείσουν από έλλειψη βασικών υλικών και φαρμάκων, ένα απειλητικό «σκηνικό» στήνεται για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους που βλέπουν ένα από τα σημαντικά τους δικαιώματα, το δικαίωμα στην υγεία και στην περίθαλψη, τη δημόσια και δωρεάν, να καταρρίπτεται.

     Σε όλη την Ελλάδα οι δημόσιες δομές υγείας, δηλαδή οι Μονάδες του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία που δημιουργήθηκαν με τον ιδρώτα των εργαζομένων διαχρονικά υποβαθμίζονται, εξαθλιώνονται και «αφήνονται» να καταρρεύσουν, γεγονός που προβληματίζει εργαζόμενους και πολίτες.

 

     Οι «σοφοί» της υγείας, αυτοί που σχεδίασαν και έστησαν τον ΕΟΠΥΥ, διαπιστώνουν τώρα το ανοσιούργημά τους.

     Είκοσι εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο είχαν  οι Μονάδες του ΙΚΑ. Τώρα με τον ΕΟΠΥΥ οι επισκέψεις έφτασαν τα δέκα εκατομμύρια. Η ζήτηση στο 50%. Δέκα εκατομμύρια επισκέψεις όδευσαν προς ιδιωτικά εργαστήρια και ιδιώτες παρόχους υγείας με αποτέλεσμα να δαπανώνται επιπλέον ποσά αντί περιστολής δαπανών. Δύο δισεκατομμύρια έλλειμμα ο ΕΟΠΥΥ το 2012, 300 εκατομμύρια ευρώ το α΄τρίμηνο του 2013.

     Η πολιτική των υπευθύνων (Υπουργείου – Τρόϊκας – τρικομματικής κυβέρνησης) είναι εγκληματική για την υγεία, ένα αγαθό που έπρεπε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ένεκα της σημερινής κατάστασης , με τη φτώχεια του λαού, με τους χιλιάδες άνεργους και ανασφάλιστους.

     Τι κάνει όμως το Υπουργείο Υγείας για όλα αυτά ; Ό,τι είναι δυνατόν για να απαξιώνει και να υποβαθμίζει τις δημόσιες δομές υγείας. Τρία χρόνια μετά και ακόμα ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει δημιουργήσει τμήμα προμηθειών ! Δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για να δοθεί κάποια λύση. Οι εργαζόμενοι συνεχώς κάνουν προτάσεις για μια άλλη πολιτική, για να πάρει «μπρος η μηχανή» στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Δεν βλέπουμε όμως να υπάρχει βούληση.

     Η μεταλλαγή του ΕΟΠΥΥ από πάροχος σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των Μονάδων. Δεν διασφαλίζονται οι παροχές που υπάρχουν και αυτές συνεχώς θα μειώνονται. Το κόστος των υπηρεσιών υγείας μεταφέρεται μεθοδευμένα στις τσέπες των πολιτών.

     Είναι καιρός η υποβάθμιση να σταματήσει. Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθούν ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και σοβαρά πρέπει να ενδιαφερθούν.

     Αλλά και όλα τα κόμματα της Βουλής να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να σταματήσει η απαξίωση της Δημόσιας Υγείας και να μπει ένας φραγμός στην αφαίμαξη του λαού και των ασφαλιστικών ταμείων από αυτούς που εμπορεύονται το πολύτιμο αγαθό της υγείας.

     Εργαζόμενοι, Συνταξιούχοι,

     Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ  «κρούει τον κώδωνα» και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ενημερώσει όλο το λαό για την κρισιμότητα της κατάστασης. Δεν μπορεί όμως από μόνη της να αντισταθεί στις πολιτικές που εξοντώνουν και εξαθλιώνουν τα μεσαία και λαϊκά στρώματα.

     Η πρωτοφανής επίθεση ενάντια στη Δημόσια Υγεία δείχνει ότι πρόθεσή τους είναι να οδηγήσουν μεγάλο τμήμα της «σε λουκέτο».

     Για να αντιμετωπιστεί αυτή η μεθόδευση απαιτεί άμεση και καθολική δράση όλων των οργανωμένων μονάδων του λαού που θα συντονίσουν σε μια καθολική αντίδραση όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

     Καλούμε τις τριτοβάθμιες οργανώσεις ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ να αναλάβουν πρωτοβουλία για συντονισμό και αντίδραση γιατί η ΥΓΕΙΑ αφορά όλους και από ΟΛΟΥΣ πρέπει να υπάρξει ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ Π.Ο.ΥΓ.Υ. – Ε.Ο.Π.Υ.Υ.