ΠΟΕ-ΠΦΥ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΠΦΥ

Επικοινωνία :   Αριστοτέλους 28, ΤΚ : 10433
Τηλ :  210.3642927 - Fax :   210.3642249
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Υπομνήματα-Έγγραφα Υπόμνημα σχετικά με την συνέχιση εφαρμογής του ειδικού ωραρίου εργασίας στα εργαστήρια του ΠΕΔΥ

Υπόμνημα σχετικά με την συνέχιση εφαρμογής του ειδικού ωραρίου εργασίας στα εργαστήρια του ΠΕΔΥ

              Η Ομοσπονδία μας καταθέτει εισήγηση - υπόμνημα, σχετικά με την συνέχιση εφαρμογής του ειδικού ωραρίου εργασίας στα εργαστήρια του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) (Μικροβιολογικών, Ακτινολογικών, Οδοντοπροσθετικών)    
 
ΙΙ. Επί των εφαρμοστέων διατάξεων και της ερμηνείας αυτών. 
 
Κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του Β.Δ. υπ’ αριθμ. 993 (ΦΕΚ Α/271/8-12-1966) «1. Αι υποχρεωτικαί ώραι  εργασίας  των υπαλλήλων  του  Ιδρύματος   ορίζονται  ηυξημέναι  κατά  έξ  (6)  εβδομαδιαίως έναντι των ισχυουσών  εκάστοτε  δια  τους δημοσίους  διοικητικούς  υπαλλήλους  κατανέμονται ημερησίως δι` αποφάσεως του Διοικητού. 2. Εις την διάταξιν της προηγουμένης παραγράφου δεν υπάγονται: α………. β)   Οι   υγειονομικοί   υπάλληλοι,   οι   απασχολούμενοι   εντός ακτινολογικών  θαλάμων,  οίτινες  υποχρεούται  εις  εργασίαν επί πέντε ημέρας εβδομαδιαίως και επί έξ ώρας ημερησίως, εξ ων αι τρείς δέον  να πραγματοποιούνται εκτός των ακτινολογικών θαλάμων. γ)   Οι   εμφανισταί,   οι   παρασκευασταί   των μικροβιολογικών      εργαστηρίων και οι οδοντοτεχνίται, οι απασχολούμενοι αντιστοίχως εντός      σκοτεινών  θαλάμων μικροβιολογικών   εργαστηρίων   ή   οδοντοτεχνικών      εργαστηρίων, οίτινες  υποχρεούται  εις  εργασίαν  επί  πέντε  ημέρας εβδομαδιαίως και επί εξ ώρας ημερησίως.»
 
Στο άρθρο μόνο της Υπουργικής Απόφασης με αριθμό 890 του Υπουργού Υγείας, Προνοίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων περί του ωραρίου εργασίας του προσωπικού Αιμοδυναμικών Τμημάτων ή Εργαστηρίων Ιοντιζούσων Ακτινοβολιών των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων  «Συμπληρώνουμε τις αρ. 536/81 και 1321/81 αποφάσεις μας και καθορίζουμε σε 6 ώρες και 30 λεπτά ημερησίως το ωράριο εργασίας του προσωπικού των Αιμοδυναμικών Τμημάτων ή Εργαστηρίων Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών (που ανήκει στην κατηγορία εργαζομένων) των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του Ν.Δ. 2529/53 και που αποδεδειγμένα εργάζονται σε μόνιμη βάση στους χώρους των ανωτέρω Τμημάτων και Εργαστηρίων».
 
Στο άρθρο 41 περ. γ προβλέπεται ότι «…γ) Οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης και διδασκαλίας του εκπαιδευτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης δεν θίγονται από τη ρύθμιση της παραγράφου αυτής, καθώς και για όσες άλλες κατηγορίες προσωπικού προβλέπεται ειδικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας από ειδικές διατάξεις».
Από τη διάταξη αυτή συνάγεται ότι σε όποιες περιπτώσεις έχει ρυθμιστεί και εφαρμόζεται ειδικό ωράριο, αυτό διατηρείται χωρίς καμία άλλη διατύπωση. 
 
Τέλος, με την υπ’ αριθμ. Υ10β/Γ.Π.οικ.108128 υπουργική απόφαση, σχετικά με το ωράριο εργασίας υπαλλήλων προσωπικού φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης ορίσθηκε ρητά ότι «2. Για όσες κατηγορίες προσωπικού προβλέπεται ειδικός ημερήσιος χρόνος εργασίας ο οποίος έχει καθοριστεί στις ως άνω σχετικές Αποφάσεις, αυτός αυξάνεται κατά μισή (1/2) ώρα».
 
Οι ανωτέρω διατάξεις θεσπίσθηκαν και δημιούργησαν το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο ωραρίου λόγω της ιδιαιτερότητας και επικινδυνότητας των συνθηκών εργασίας των συγκεκριμένων εργαζομένων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, ουδέποτε έως και σήμερα, αυτές δεν μεταβλήθηκαν, υπερισχύοντας έναντι των υπολοίπων ως ειδικότερες.
 
Κατά ταύτα, η τήρηση του ειδικού ωραρίου υπαγορεύεται από τις ειδικότερες συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων στα εργαστήρια των Μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ  και σε κάθε περίπτωση έως και σήμερα, κατά τη ρητή αναφορά στο άρθρο 3 του Νόμου 4238/2014 «Μέχρι την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων οι ως άνω δομές εξακολουθούν να λειτουργούν με το υφιστάμενο καθεστώς και τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία αυτών δύναται να συμπεριλαμβάνονται στα μηνιαία προγράμματα εφημεριών των νοσοκομείων, των οποίων αποτελούσαν, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, αποκεντρωμένες μονάδες».
 
Παρ’ όλ’ αυτά, ήδη σήμερα έχει προκληθεί σύγχυση στα επιμέρους ΔΥΠΕ λόγω μη τήρησης ενιαίας στάσης απέναντι στους εργαζόμενους, η οποίοι εν συνεχεία έρχονται σε μεταξύ τους προστριβές λόγω της διαφορετικής αντιμετώπισης από τις κεντρικές Διοικήσεις του ζητήματος το ωραρίου. Ιδιαίτερα ευαίσθητη είναι η περίπτωση των οδοντοτεχνιτών οι οποίοι, παρά τις ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες εργασίας τους, δεν λαμβάνουν το σχετικό επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. 
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι το ωράριο των 6 ωρών ημερησίως, και ήδη 6 ½, εξυπηρετεί και πρακτικούς σκοπούς, στην περίπτωση των οδοντοτεχνιτών καθότι δεν υπάρχει επαρκής χώρος εργασίας για τους εργαζόμενους, λόγω περιορισμένου αριθμού πάγκων εργασίας. 
 
Ήδη το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει γνωμοδοτήσει σχετικά με το ζήτημα αυτό, γνωμοδοτώντας στην υπ’ αριθμ. 268/2012 σχετική του γνωμοδότηση ότι  «…το προσωπικό των ως άνω νοσηλευτικών ιδρυμάτων, το οποίο αποδεδειγμένα εργάζεται σε μόνιμη βάση σε εργαστήρια ιοντιζουσών ακτινοβολιών, λόγω της πρόδηλης διακινδύνευσης προσβολής του εννόμου αγαθού της υγείας που απορρέει από την εκτεταμένη έκθεση, κατά το χρόνο εργασίας στις ιοντίζουσες ακτινοβολίες, απολαμβάνει του ωραρίου των 6 ωρών και 30 λεπτών ημερησίως, χωρίς μάλιστα, το ωράριο αυτό να έχει θιγεί από τις διατάξεις του άρθρου 41 του Ν. 3979/2011. Στην περίπτωση αυτή, δεν πρόκειται περί μειωμένου ωραρίου, που συνδέεται με την υποκειμενική κατάσταση των υπαλλήλων αυτών αλλά περί κανονιστικώς καθορισθέντος ωραρίου εργασίας της δεδομένης κατηγορίας μισθωτών.» Περαιτέρω, έκρινε ότι «… η κατά τα ανωτέρω διευκόλυνση του μειωμένου κατά μία (1) ώρα την ημέρα ωραρίου εργασίας συνιστά αυτοτελές δικαίωμα των υπαλλήλων που καλύπτουν τις νόμιμες προϋποθέσεις». 
 
ΙΙΙ. Συμπερασματικά, προκύπτει καταφανώς η πρόθεση του Νομοθέτη έως και σήμερα να διατηρήσει σε ισχύ το ειδικό μειωμένο ωράριο ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, για λόγους που σχετίζονται με τη φύση της παρεχόμενης εργασίας των και μη σχετιζόμενες με παράγοντες διάφορους, ώστε να δύναται να αξιωθεί η μη συνέχιση της εφαρμογής τους. Συνεπώς, δεδομένων των ειδικότερων ρυθμίσεων που ισχύουν για τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίες ουδέποτε εθίγησαν από τις επιμέρους νομοθετικές παρεμβάσεις καθώς και εκ της φύσεως της εργασίας των συγκεκριμένων κατηγοριών, οι οποίες απασχολούνται σε δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας, θεωρούμε ότι συντρέχει λόγος διατήρησης του ειδικού ωραρίου αυτών, ανερχόμενο σε 6 ½ εργασίας ημερησίως. 
Για το ΔΣ 
της Π.Ο.Ε.ΕΟΠΥΥ νυν (ΠΕΔΥ)
 
      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                              ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΙΤΩΡΑΤΟΣ                                                                     ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΝΙΑΤΑ