Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Κατ’  αρχήν έκπληκτους και κατόπιν αγανακτισμένους   μας  άφησε  η ανάγνωση του  υπ. αρ.  Γ32/1370/15-12-2011 (επισυνάπτεται) γενικού  εγγράφου  του Τμήματος Ανοικτής Περίθαλψης της Διοίκησης  του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.,  το οποίο αφορά στη λειτουργία των  βιοπαθολογικών εργαστηρίων  και συγκεκριμένα στην έλλειψη αντιδραστηρίων.

Για έναν οποιοδήποτε κοινό ασφ/νο το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ανακουφιστικό». Για εμάς όμως, που επί χρόνια λειτουργούμε τα εργαστήρια των Μονάδων Υγείας του Ιδρύματος και γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματά τους,  αποτελεί την απαρχή για την πλήρη και σε σύντομο χρόνο κατάργηση,  ουσιαστικά, των εργαστηρίων του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.

Δυστυχώς,  ο λόγος  τον οποίο επικαλείται το παραπάνω σχετικό έγγραφο, δηλαδή η καθυστέρηση της διαδικασίας διεκπεραίωσης των διαγωνισμών για την προμήθεια των  αντιδραστηρίων, ενόψει της λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,  είναι καθαρά προσχηματικός. Και τούτο γιατί,  η δυστοκία στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών, είναι φαινόμενο που παρατηρήθηκε και δυσχέρανε τη λειτουργία των βιοπαθολογικών εργαστηρίων του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. τα τελευταία χρόνια,  πολύ πριν σχεδιαστεί και νομοθετηθεί η λειτουργία του ενιαίου φορέα περίθαλψης   Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Σήμερα λοιπόν,  ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  καλείται να λειτουργήσει και να καλύψει τις ανάγκες διπλάσιου αριθμού ασφ/νων  - σε σχέση με αυτούς του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. – χρησιμοποιώντας το προσωπικό και τον εξοπλισμό  (στα περισσότερα εργαστήρια πεπαλαιωμένο ),  των Μονάδων  Υγείας του Ιδρύματος,  κατά τρόπο ιδιαιτέρως οξύμωρο,  στρέφοντας τους ασφ/νους στα εργαστήρια των κρατικών νοσοκομείων και των ήδη συμβεβλημένων με τους φορείς (Ι.Κ.Α., Ο.Π.Α.Δ. και Ο.Α.Ε.Ε.) ιδιωτικών  εργαστηρίων.

Είναι αυτονόητο ότι εφόσον δεν προχωρούν οι διαγωνισμοί, τα εργαστήρια των Μονάδων Υγείας, σύντομα δεν θα διαθέτουν αντιδραστήρια όχι μόνο για τις επείγουσες,  έκτακτες ή ειδικές  εξετάσεις, αλλά και για τις απλές και  τακτικές. Και γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, ότι με τη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, η ολοκλήρωση των διαγωνισμών, δηλαδή η διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,  είναι αδύνατη προς το παρόν, εφόσον ο νεοσυσταθείς φορέας, δεν διαθέτει ακόμη, δικό του προϋπολογισμό.

Η φιλοσοφία του νέου οργανισμού περίθαλψης, βασίστηκε στην αποτελεσματική παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από τα επείγοντα περιστατικά και να μπορούν να λειτουργήσουν, αν όχι αμιγώς, τουλάχιστον πρωτίστως,  ως δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Από τα τεκταινόμενα  δυστυχώς προκύπτει,  ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη περνά  μεθοδευμένα στον ιδιωτικό τομέα, γιατί δεν είναι δυνατόν τα δημόσια νοσοκομεία  - τα οποία αποζημιώνονται από τα ταμεία με την αξία του κρατικού τιμολογίου για τις εξετάσεις που εκτελούν - να απορροφήσουν  τον  μεγάλο όγκο των  ασφ/νων του νέου φορέα.

Περισσότερο δύσπιστους δε, μας καθιστά  το σχετικό εδάφιο του αρ. 8  του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , που αφορά τις παρακλινικές εξετάσεις και στο οποίο προβλέπεται  ότι  για τους ιδιώτες <<  ο Οργανισμός  αποδίδει το ποσό που προκύπτει μετά από διαπραγμάτευση με βάση την ισχύουσα σύμβαση με ποσοστό συμμετοχής των ασφ/νων  ( άμεσα και έμμεσα ) 15%. Σε περίπτωση πραγματοποίησης των εξετάσεων εντός των μονάδων του Οργανισμού ή των σχηματισμών του Ε.Σ.Υ.  δεν προβλέπεται συμμετοχή του ασφ/νου >>.

Με βάση όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ : τη μεθοδευμένη και στοχευμένη κατά τη γνώμη μας κίνηση,  τόσο της Διοίκησης του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. και των συναρμόδιων υπουργείων, όσο και την ανοχή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να διοχετευθούν οι εξετάσεις των ασφ/νων  εκτός  των Μονάδων του νέου φορέα, προς τα κρατικά νοσοκομεία ( τα οποία ήδη σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του υπάρχοντος συστήματος ) και τον ιδιωτικό τομέα.

Θεωρούμε ότι  με την καθυστέρηση στον εφοδιασμό των εργαστηρίων του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.  με αντιδραστήρια, απλώς παρατείνεται η  ήδη χαοτική κατάσταση, προκειμένου να ενισχυθεί  για μία ακόμη φορά ο ιδιωτικός τομέας παροχών υγείας.

Είναι παντελώς αδιανόητο, να υπάρχουν εργαστήρια,  που ενώ είναι στελεχωμένα με εξοπλισμό και έμπειρο προσωπικό, εντούτοις, η πολιτική που ακολουθείται να μην  οδεύει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής τους για να λειτουργήσουν, αλλά προς την αντίθετη προς αυτό κατεύθυνση, δηλαδή να τα καταστήσει ανενεργά και  αναποτελεσματικά.  

Είμαστε πεπεισμένοι, ότι  αυτός ο σχεδιασμός, ο οποίος σήμερα εμφανίζεται  να λειτουργεί προς την εξυπηρέτηση των ασφ/νων ( οι οποίοι δε γνωρίζουν ακόμη ότι πρόκειται να καταβάλλουν το 15% του κόστους της εξέτασης και μάλιστα επί του ποσού της διαπραγμάτευσης  στη σύμβαση ),  εφαρμόζεται στα πλαίσια  μιας ευρύτερης πολιτικής που στοχεύει στην απαξία της Δημόσιας  και Δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τελικό αποτέλεσμα την κατάργησή της.

Στην υπάρχουσα  οικονομική συγκυρία,  στην οποία ανατρέπονται καθημερινά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, μειώνονται  μισθοί και συντάξεις, και όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας οδηγείται στη φτώχεια, στην ανεργία και στην εξαθλίωση και αντί να ενισχυθεί, διαλύεται το κοινωνικό κράτος.

ΣΑΣ  ΚΑΛΟΥΜΕ :

Να δώσετε άμεση λύση με πολιτική απόφαση και νομοθετική ρύθμιση η οποία θα λύνει το πρόβλημα του ανεφοδιασμού των εργαστηρίων με αντιδραστήρια και υλικά. Έτσι μόνο τα εργαστήρια του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.  θα μπορέσουν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  να κρατήσουν το χαρακτήρα τους, προσφέροντας δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους τους ασφαλισμένους.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ    ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ