Στις 09/02/2012 εξεδόθη δελτίο τύπου από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Γ. Βουδούρη με θέμα : «Τα νοσοκομεία της 1ης και 3ης ΥΠΕ στην υπηρεσία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ».

Με αφορμή αυτό, η Π.Ο.ΥΓ.Υ. –ΕΟΠΥΥ εκφράζει την ικανοποίησή της γι΄αυτά που συμφωνήθηκαν και αποφασίστηκαν στη συνάντηση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Γ. Βουδούρη με το Διοικητή της 1ης και 3ης ΥΠΕ κ. Αρ. Μουσιώνη και Διοικητών Νοσοκομείων, κάνει την ευχή να υλοποιηθούν άμεσα και να μη μείνουν στα χαρτιά.

Με την ευκαιρία αυτή και με σύμβουλο την εμπειρία μας, θέλουμε να παρατηρήσουμε –τονίσουμε τις θέσεις μας, ιδιαίτερα για το υπό σύσταση «Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Πυρηνικής Ιατρικής και Βιοπαθολογικών Εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ», που θα διενεργούνται εξετάσεις ορμονών, καρκινικών δεικτών καθώς και πλήθος άλλων εξειδικευμένων εξετάσεων.

Κύριε Πρόεδρε,

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τις εν λόγω εξετάσεις είναι με RIA, ELISA, ΑΝΟΣΟΦΘΟΡΙΣΜΟ και ΧΗΜΕΙΟΦΩΤΑΥΓΕΙΑ, όλες εξ ίσου αξιόπιστες. Διαφέρουν όμως κατά πολύ στις ταχύτητες, με συνέπεια να επηρεάζεται η παραγωγή και παραγωγικότητα. Οι προτάσεις μας είναι βασισμένες στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις ανάγκες για Υγειονομικές Υπηρεσίες όπως αυτές διαμορφώνονται στις σημερινές συνθήκες :

Οι μέθοδοι με RIA και ELISA μειονεκτούν έναντι των μεθόδων Ανοσοφθορισμού και Χημειοφωταύγειας διότι είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες (μεγάλοι χρόνοι επώασης, 180΄- 270΄) και απαιτούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων (πλύσιμο στο χέρι των wells). Κατανοητό τι σημαίνει όταν αφορούν πολύ μεγάλο αριθμό εξετάσεων. Παγκοσμίως όλες οι μεγάλες εταιρείες επενδύουν σε έρευνα και τεχνολογία ανοσοφθορισμού και χημειοφωταύγειας (μέθοδοι που σήμερα χρησιμοποιούν τα εργαστήρια των μονάδων του ΕΟΠΥΥ –πρώην ΙΚΑ καθώς και μεγάλοι νοσοκομειακοί σχηματισμοί). Ο λόγος είναι ότι εξασφαλίζεται έτσι μεγάλη ταχύτητα (αποτελέσματα σε 23΄) καθώς και μέγιστη αυτοματοποίηση. Αναφέρουμε, επίσης, ότι υπάρχουν ιδιόκτητοι αυτόματοι ανοσολογικοί αναλυτές, οι ΑΙΑ600ΙΙ, που χρησιμοποιούν την εν λόγω μέθοδο (ανοσοφθορισμό). Επισημαίνεται ότι αποτελεί άμεση ανάγκη να ενεργοποιηθεί ο διαγωνισμός που έχει ολοκληρωθεί και έχει ανατεθεί σε δύο (2) εταιρείες.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι η ύπαρξη Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης (LIS) στα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ αποφέρει πολλαπλάσια οφέλη, αφού μειώνει το κόστος αλλά και το χρόνο παραλαβής των αποτελεσμάτων από τους παραπέμποντες ιατρούς.

Αν υλοποιηθούν αυτά και αυξήσουμε τον αριθμό των εξετάσεων με πρόγραμμα και μεθοδικότητα, θα συμπιέσουν το κόστος ανά εξέταση κάτω των δύο (2) ευρώ για τις συγκεκριμένες εξετάσεις τη στιγμή που στα ιδιωτικά κέντρα οι συγκεκριμένες εξετάσεις κοστίζουν από 20 μέχρι 54 ευρώ ! Έτσι και τεράστια οικονομία πόρων θα έχουμε για τον Οργανισμό και ταχύτατη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε -επισημάνουμε την επιστολή που έστειλε το όργανο των Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και αναφέρεται για μικρό κόστος κάποιων εξετάσεων !

Είναι σαφές ότι οι εξετάσεις που γίνονται στις δομές του ΕΟΠΥΥ και των Δημόσιων Νοσοκομείων είναι φθηνότερες γιατί αφορούν παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και όχι αγορά η οποία περιλαμβάνει το κέρδος των ιδιωτών. Με την συμβολή της συναδέλφου Αρώνη Μαρίας (τεχν. Ιατρι. Εργαστ στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πειραιά) καταγράφουμε ένα πακέτο εξετάσεων για να συγκριθεί :

ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ 

Γενική αίματος =2,80

Γενική αίματος  =1,045

Σάκχαρο =2,26

Σάκχαρο =0,058

Ουρία =2,26

Ουρία =0,072

Ουρικό οξύ =2,88

Ουρικό οξύ =0,078

Χοληστερίνη =2,88

Χοληστερίνη =0,078

Τριγλυκερίδια =4,49

Τριγλυκερίδια =0,120

HDL =4,75

HDL = 0,605

HDL =4,75

HDL = 0,765

Γλυκοζυλιωμένη Αιμ. =7,16

Γλυκοζυλιωμένη Αιμ. =2,02

ΣΥΝΟΛΟ =34,23

ΣΥΝΟΛΟ =4,841

 

Ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει στον Ιδιώτη το 15% δηλαδή 5,14 euro. Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να πληρώσει το 85% δηλαδή 29,09 euro αντί των 4,84 euro που θα του στοίχιζε στις δομές του. Ακόμη και αν ο Ιδιώτης κάνει έκπτωση 50% ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να πληρώσει 14,55 euro.

Αντί λοιπόν να υπερχρεώνουμε ένα νεοσύστατο οργανισμό, πρέπει :

  • Να μειώσουμε τα κοστολόγια όπως ενοίκια, courier, αναλώσιμα.
  • Να βάλουμε σε πλήρη εφαρμογή την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να σταματήσει η υπέρμετρη συνταγογραφία.
  • Να συνδέονται οι γιατροί on line με τα εργαστήρια και να βλέπουν τις απαντήσεις των ασφαλισμένων.
  • Να δυναμώσουμε τα εργαστήρια και να αυξήσουμε τα είδη των εξετάσεων, ώστε να μην φεύγουν εξετάσεις για τον Ιδιωτικό τομέα.

Ας βοηθήσουμε όλοι ώστε και τάξη να βάλουμε και την εξαθλίωση να αποφύγουμε.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΕΤΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                  ΦΑΚΑ ΜΑΡΙΑ